Sunčane naočare imaju i važnu estetsku ulogu

Sunčane naočare imaju i važnu estetsku ulogu. Uz to što su korisne, mogu biti ukras svakom licu, podmladiti nas,  naglasiti osobnost, omekšati naš izgled.

Pomno odabran okvir može istaknuti nešto što želimo, primera radi boju očiju, ali i sakriti nešto što ne želimo da se vidi, ožiljak na koži, naglašene podočnjake, belu rožnjaču zbog povrede oka ili žmirkanje. Ako držite naočare u ruci dok nešto objašnjavate, naglašavate što govorite, pokazujete samouverenost i lakše uveravate sagovornika u ono što govorite. Ako dobro vidite, kupite sunčane naočare kao modni dodatak, jer ćete se sigurno osećati ugodnije.

Sunčane naočare jedna su od obaveznih potrepština tokom leta, a ujedno i nezaobilazan modni detalj. Stoga je važno znati kako odabrati sunčane naočare koje će pristajati vašem licu i uklopiti se u Vaš stil odevanja.

Sledeće smernice olakšaće vam izbor pravih sunčanih naočara:

Pre nego li se odlučite dati određenu svotu novaca za sunčane naočare po meri, proverite i ono najvažnije – kakva im je UV zaštita. Ukoliko naočare za koje ste se odlučili nemaju etiketu i potvrdu da štite oči od UV zračenja, raspitajte se kod optičara koji će vam preporučiti naočare s dobrom i sigurnom zaštitom.

Naučnici tvrde da duža izloženost UV B zracima po vrlo sunčanom danu može uzrokovati opasna oštećenja na očima. Prema standardima sunčane naočare trebale bi blokirati barem 70 posto UVB zraka i 60 posto UVA, a kako biste najbolje zaštitili oči, priuštite sebi ipak naočare s najmanje 90 posto zaštite od štetnih zraka.