Sunčane naočare sa dioptrijom

Namena sunčanih naočara je zaštita ljudskog oka od suvišnog sunčevog zračenja u vidljivom, ultra ljubičastom i delimično infracrvenom delu spektra. Takođe im je uloga smanjenje naprezanja oka i povećanje vizualne percepcije. Dioptrijske sunčane naočare imaju istu funkciju kao i one bez dioptrije osim što još dodatno i koriguju vid.

Izbor filtera sa ili bez dioptrije zavisi od količine svetlosti u okolini kao i od personalne osetljivosti oka na blještavilo.

Prema normi za sunčane naočale filteri su podeljeni u pet kategorija:

  1. bezbojni ili lako obojeni – propuštaju 80 – 100 % vidljivog dela (za veče)
  2. lagano obojeni – propuštaju 43-80% vidljivog dela
  3. srednje obojeni – propuštaju 18-43% vidljivog dela (najčešće u područijima sa umerenom klimom)
  4. tamno obojeni – propuštaju 8-18% vidljivog dela (karakteristično za tropsko područje)
  5. vrlo tamno obojani – propuštaju 3-8% vidljivog dela – ekstremno (sneg, more)

Kod dioptrijskih naočara filteri mogu biti dodatni clip-on (natikača) na naočarima ili su već sama dioptrijska sočiva napravljena kao filteri. Dioptrijski sunčani filteri se najčešće proizvode iz raznih vrsta plastika (99%) u koje se obavezno ugrađuju dodaci za apsorbciju UV zračenja (ponekad i plavog dela spektra) te presvlače slojevima radi povećanja tvrdoće, smanjenja refleksije, lakšeg čišćenja itd.

Oku su vrlo prijatni polarizovani filteri koji se sve više traže. Prednost im je prvenstveno što ne propuštaju reflektovano svetlo te na taj način daju izoštreniju sliku. Posebno se preporučuju tamo gde je velika refleksija, kao na snežnoj površini, moru, vlažnoj cesti i kod niskog Sunca.

Osobe koje nose dioptrijske naočare često se odlučuju za fotosenzibilne filtere koji menjaju intenzitet zatamnjenja zavisno od intenziteta UV zračenja. Nova generacija Transitions VI. koja je na tržištu od jeseni 2008. godine, neosvetljena absorbira 5% vidljivog svetla, a osvetljena maksimalno 85% (smeđa), odnosno 88% (siva) pri temperaturi od 23°C, a tamniji su i kod 33°C od prethodnih generacija. Poslednja generacija Transitions VII fotosenzibilnih sočiva više tamne nego njegovi prethodnici. Brzina reakcije povlačenja boje je povećana kao i zatamnjenje pri izloženosti Suncu i toploti. Poseban akcenat stavljamo na Transitions Xtractive sočiva koja tamne i do 90%. Predstavlja idealno rešenje za ljude koji mnogo vremena provode na otvorenom i izloženi Sunčevoj svetlosti. Aktiviraju se čak i iza vetrobranskog stakla u automobilu i tamne do 50%.

Za vozače maksimalan komfor pružaju sočiva „Drivewear“ koje (mogu biti s dioptrijom ili bez) je fotoosetljivo i polarizujuće. Prednost je da zbog fotoosetljivosti menja zatamnjenje zavisno od jačine osvetljenja čime štiti oko od blještavila sunca, a zbog polarizirajućeg delovanja ne propušta reflektovano svetlo, vid je jasniji, a kontrasti su poboljšani.

Kod dugotrajnog izlaganja suncu bez zaštite oka, kao posledica mogu nastati oboljenja kao što su degenerativne promene na vidnim ćelijama, zamućenje sočiva i karcinomi, a kod kratkotrajnog preekstremnog izlaganja privremeni gubitak vida i upalni procesi.

I konačno, dioptrijske sunčane naočare su i modni dodatak odeći pa se kod izrade koriste filteri u aktuelnim bojama te su najčešće okviri sunčanih naočara bez dioptrije malo slobodnijeg dizajna.