Kupovina dioptrijskih naočara započinje time da po obavljenom oftalmološkom pregledu, gde Vam je preporučeno adekvatno rešenje (naočare ili kontaktna sočiva), u optici odaberete dioptrijski okvir. Nakon odabira dioptrijskog okvira, optičar vam preporučuje niz mogućnosti pri odabiru dioptrijskih sočiva. Ponuda je izuzetno široka, a uticaj na odabir odgovarajućih dioptrijskih sočiva imaju dioptrija i tip okvira koji ste odabrali (plastični, metalni, titanium, na flaks, na bušenje i sl.)

Dioptrijska sočiva se razlikuju u:

1. Materijalu – mineralno staklo, organsko sočivo – plastika, polikarbonat

Mineralna sočiva su otpornije na ogrebotine, a glavni nedostatak im je veća težina što svakako utiče na udobnost odnosno neudobnost nošenja i činjenica da se lakše razbiju.  Organska sočiva su skoro upola lakše, gotovo su neslomive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su takođe otporne na ogrebotine. Ovaj tip diotrijskih sočiva je posebno pogodan za osobe s većom dioptrijom (zbog manje težine), te za decu (zbog sigurnosti). Dioptrijska sočiva od polikarbonata su tanja i veoma otporna na lomljenje. Karakteriše ih izuzetan kvalitet zaštitnih slojeva zbog čega su oštrina i kvalitet slike povećani.

2. Debljini odnosno indeksu tanjenja sočiva

Na raspolaganju su vam od osnovnih varijanti, odnosno indeksa loma CR 1.50, preko indeksa 1.60 i 1.67 koje se preporučuju za veće dioptrije, te na kraju indeks loma 1.74 koji predstavlja najtanja plastična sočiva na tržištu i koja su najpogodnija za visoke dioptrije čime se izbegavaju nekadašnja debela stakla. Što je veći indeks loma dioptrijsko sočivo je tanja.

3. Dorade – anti-refleksni sloj

Radi udobnosti samih naočara, posebno za one koji puno vremena provode pred računarom, televizorom ili u vožnji, preporučuje se dodatak anti-refleksnog sloja. Anti-refleksni sloj propušta veći snop svetlosti do oka dok istovremeno neutralizuje neugodne odbljeske s površina ekrana. U vožnji sprečava neugodni odsjaj od prejake rasvete ili nadolazećih vozila pa svakako možete iskusiti njegove prednosti, pogotovo u noćnoj vožnji.

Bojena i fotoosetljiva dioptrijska sočiva

Fotoosetljiva dioptrijska sočiva u tamnim prostorima zadržavaju prozirnost, dok u kontaktu sa svetlom i UV zracima tamne. Čak i fotoosetljiva sočiva se razlikuju po performansama te stoga postoji i unutar njih veći izbor prema potrebama nosioca (pitajte Vašeg optičara).

Kupujete li sunčane naočare s dioptrijom, razveseliće vas podatak da u ponudi postoji gotovo neograničen broj boja – od jednobojnih do graduiranih gde je sočivo obojeno od tamnijeg prema svetlijem tonu.

U ponudi imamo širok izbor kontaktnih sočiva sočiva od najpoznatijih proizvođaca.